KD: Kvinnors hälsa och vård måste högre upp på agendan

Smärta, obehag, lidande och rädsla. Det är vardag för många kvinnor runt om i Sverige. Det beror på att kvinnosjukdomar och andra åkommor som främst drabbar kvinnor länge har varit underbeforskade, underdiagnostiserade och underbehandlade. Dessutom är det främst bland kvinnor och flickor som den psykiska ohälsan har ökat de senaste åren, även bland flickor så unga som tolv år.

Den sammantagna slutsatsen av allt detta är att kvinnors hälsa och vård måste flyttas högre upp på agendan. Den rådande situationen är dyr för samhället och outhärdlig för oräkneliga kvinnor.

Sveriges sjukvård ska vara behovsstyrd, god, lättillgänglig, jämlik och jämställd. Därför går vi som enda parti till val med sjukvården som huvudfråga. Livmoderhalscancer drabbar många och årligen mister omkring 150 kvinnor livet i sjukdomen. Men Sverige kan bli det första landet i världen som lyckas utrota sjukdomen. Därför har vi drivit på för mer och bättre screening och att vaccin mot HPV-viruset, som orsakar livmoderhalscancer, erbjuds direkt i samband med den första screeningen. Dessutom vill vi att även kvinnor över 64 ska erbjudas screening med cellprov och HPV.

Du hittar fortsättning på artikeln HÄR >>